Társadalomtudományok

 

Közgazdaság-tudomány

 

RePEc - Research Papers in Economics

A RePEc a legnagyobb és legszerteágazóbb közgazdaságtudománnyal foglalkozó repozitórium. Az 1997-ben létrehozott és azóta is önkéntesek együttműködése által fenntartott, szabadon hozzáférhető adatbázis fő célja a tudományos kommunikáció előmozdítása és a kutatási eredmények terjesztése a közgazdaságtan és a hozzá közel álló tudományágak területén.

A projekt magját egy önkéntesek által épített, ennélfogva decentralizáltan működő bibliográfiai adatbázis adja, melyben folyóiratcikkek, könyvek, könyvfejezetek, műhelytanulmányok, egyéni szerzők, intézmények, valamint szoftverek adatai egyaránt megtalálhatók. A kutatók a RePEc-en belül egyéni kutatói profilt hozhatnak létre, mellyel kutatási eredményeik könnyebben nyomon követhetők.

A RePEC-ben összegyűjtött adatok számtalan szolgáltatáson illetve archívumon keresztül válnak szabadon hozzáférhetővé. Ezek közül a legfontosabbak:

IDEAS

A RePEc adataira épülő IDEAS a legnagyobb szabadon hozzáférhető közgazdaságtani bibliográfiai adatbázis, egyben a RePEc legnépszerűbb szolgáltatása. Több mint 1 millió 300 ezer tételéből közel 1 millió 100 ezer teljes szöveggel is elérhető.

MPRA (Munich Personal RePEc Archive)

A közel 23 ezer tételt tartalmazó archívum olyan egyéni szerzők (többnyire pre-print verziójú) cikkeit illetve könyveit fogadja be, akik szeretnék szabadon elérhetővé tenni kutatási eredményeiket, de nem állnak kapcsolatban RePEc-kel együttműködő intézménnyel. Az egyénileg beküldött művek a szerkesztők jóváhagyása után kerülnek be az archívumba.

EDIRC (Economics Departments, Institutes and Research Centers in the World)

Az EDIRC célja a világhálón fellehető, közgazdaságtudománnyal foglalkozó intézmények, kutatóközpontok és egyetemi intézetek, továbbá pénzügyi kormányzati szervek, statisztikai hivatalok, központi bankok ill. egyéb non-profit szervezetek nyilvántartása. Az adatbázis jelenleg 231 ország közel 13 ezer intézményének alapvető elérhetőségi adatait tartalmazza.

NEP (New Economics Papers)

Ez a szolgáltatás a RePEc-be újonnan bekerülő művekről ad tájékoztatást, célja a kutatók informálása a friss szakirodalomról. Az érdeklődők az egyes témakörökre feliratkozva e-mailben, illetve RSS csatornán keresztül kaphatnak rendszeres értesítést az újdonságokról.

World Bank Open Knowledge Repository

Az Open Knowledge Repository egy hivatalos, nyílt hozzáférésű repozitórium, melyet a Világbank hozott létre kutatási eredményeinek összegyűjtése, megőrzése és terjesztése céljából. Teljesen nyilvánossá 2012 nyarán vált. A több mint 9000 dokumentumból álló archívum könyveket, könyvsorozatokat, folyóiratcikkeket és műhelytanulmányokat egyaránt tartalmaz.

SSRN - Social Science Research Network

Az 1994-ben létrehozott repozitórium célja a társadalomtudományi kutatások eredményeinek minél szélesebb körben való hozzáférhetővé tétele. Magját az egyes tudományterületek köré szerveződött, online közösségként is funkcionáló kutatói hálózatok és a SSRN eLibrary alkotják. A repozitórium elsősorban a még publikálás előtt álló kutatási eredmények gyors elérhetővé tételére fókuszál.

Az SSRN eLibrary két részből áll: az Abstract Database több mint 460 ezer már megjelent, illetve még publikálás előtt álló műhelytanulmány kivonatát tartalmazza, az Electronic Paper Collection pedig közel 375 ezer teljes szöveggel elérhető dokumentumot.

EconStor

Az EconStor a ZBW German National Library of Economics szabadon hozzáférhető repozitóriuma, mely elsősorban egyetemi publikációkat gyűjt a közgazdaságtudomány területéről. Az archívum műhelytanulmányokat, folyóiratcikkeket, szakdolgozatokat és disszertációkat, könyveket és teljes folyóirat-számokat egyaránt tartalmaz. Az archívumba a kutatási eredményeiket feltöltő intézmények ill. kutatók számára az EconStor hosszú távú megőrzést és hozzáférhetőséget biztosít.

 

Jogtudomány

Open Access Law Program