Koncepció és üzleti terv

 

Van-e igény a folyóiratra?
Mekkora a veszélye, hogy nem lesz elegendő olvasó, illetve szerző?

Open access folyóirat alapítása esetén is, mint egy hagyományos folyóirat alapításánál, sok szempont szerint kell mérlegelni a döntést.

Bizonyos esetekben érdemes megfontolni, vajon nem célszerűbb-e együttdolgozni egy már létező folyóirattal; lásd a Directory of Open Access Journals (DOAJ) open access folyóiratok jegyzékét vagy a Regensburgi Egyetermi Könyvtár Elektronische Zeitschriftenbibliothek (EZB) címeit, melyek cikkei teljes szöveggel szabadon elérhetők.

border

 

Fontos kérdések:

  • Mi jellemezze a tervezett projektet, a témával, a meglévő folyóiratpiaccal, a potenciális olvasókkal és szerzőkkel kapcsolatban?
  • Milyen hatáskörű (nemzeti, nemzetközi, szakterületi vagy szakterületeket átfedő) legyen a folyóirat?
  • Megoldható-e, és ha igen, hogyan, hogy a folyóirat magas színvonalú és hosszútávon üzemeltethető legyen?

A fentiekben és az üzleti és pénzügyi tervezésben nyújt segítséget a Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC) összeállításában az Open Society Institute (OSI) által kiadott Guide to Business Planning for Launching a New Open Access Journal brosúra 2. kiadása (PDF, 217 Kb), amely leginkább az egyetemi közönség számára szolgál információt a folyóiratok vagy repozitóriumok alapításával kapcsolatban.

A brosúra második része az open access folyóiratok kiadói számára lett összeállítva.

A harmadik brosúra a Model Business Plan (PDF, 176 kb) is számos hasznos információt szolgáltat open access folyóiratok újbóli alapításának pénzügyi tervezésével kapcsolatban.