Kiadók

 

A kiadók fontos szerepet játszanak az információk terjesztésében, és tudománypártoló erőfeszítéseikkel jelentősen támogatják a szerzőket eredményeik szakmai kommunikációjában. Az open access publikációs modellek kiugróan eredményes lehetőséget kínálnak.

Mindazonáltal az ismert kiadók több ellenvetést fogalmaztak meg a nyílt hozzáféréssel kapcsolatban:

  • A magánkiadók attól tartanak, hogy az általuk kiadott publikációk nyílt hozzáférése rontja a kereskedelemben díj ellenében forgalmazott művek eladási esélyeit, vagy teljesen tönkreteszi a kiadót.
  • A Community üzleti modellel rendelkező kiadók szerint, a párhuzamos vagy kevésbé későbbi nyílt hozzáférésű megjelenés nem praktikus, mivel az általános nyílt hozzáféréssel a költségtérítéses szövetségi tagság érdeklődése megcsappan. Ez leginkább a nem kereskedelmi kiadókat érinti, akik szorosan együtt dolgoznak a tudományos intézményekkel és szaktársaságokkal vagy ezek üzemeltetik őket (pl. Washington DC Principles for Free Access to Sciences, 2004 március; American Association of University Presses (AAUP) Statement on Open Access, 2007 Február)
  • A folyóiratok kiadói attól tartanak, hogy befektetéseik nagy gazdasági veszélynek vannak kitéve. A pre- vagy postprintek párhuzamos publikálása open acces archívumokban a folyóiratok előfizetésének lemondásához vezethet és ezáltal aláássák a kiadók által rendszerezett szakmai bírálati rendszert (Peer Review)

Ha alaposabban megnézzük ezeket az aggodalmakat, kiderül, hogy nem megalapozottak. Könyv- és folyóiratkiadók esetén különböző érveket kell figyelembe venni.

Könyvkiadó

Folyóiratkiadó

Példák

border

 

További linkek