Kezdeményezések és állásfoglalások

 

Az elmúlt években folyamatosan növekszik azoknak az intézmények és projekteknek a száma, amelyek felhívásokkal és nyilatkozatokkal támogatják az open access gondolatát vagy aláírásukkal csatlakoznak az open access kezdeményezésekhez.

Az Open Society Institute (OSI) -Nyílt Társadalomért Intézet  a Budapesti Open Access Initiative (BOAI)  Budapest Nyílt Hozzáférés Kezdeményezésben ír arról, hogy „felhasználja forrásait és befolyását az intézmények önarchiválási törekvéseinek, az alternatív folyóiratok létrehozásának és anyagi biztonságuk megvalósításának támogatására”. 2010 végére 5387 személy és 541 intézmény írta alá a Budapest Nyílt Hozzáférés Kezdeményezést.

Bethesda Statement on Open Access Publishing leginkább az élettudományok területére alkalmazva utal annak szükségességére, hogy a tudományos kutatási eredményeket gyorsan és hatékonyan kell terjeszteni, és kiemeli az elektronikus publikálás azon lehetőségét és kötelezettségét, hogy a tudományos eredményeket, gondolatokat és felfedezéseket ingyenesen osszák meg a tudományos közösséggel és a nyilvánossággal.

European Cultural Heritage Online (ECHO) című EU-projekt az open access gondolatot saját politikájának (Charter of ECHO) részévé teszi és más európai tudományos és kulturális intézeteket és projekteket is támogat a célból, hogy Európa kulturális öröksége szabadon elérhető legyen.

Berlin Declaration (magyar változat: Berlini Nyilatkozat a tudományos információ nyílt hozzáféréséről) aláírói célul tűzték ki, hogy elősegítik az Internet használatát a tudományos kommunikációban és publikálásban. 2014 elejére  világszerte több mint 474 intézmény csatlakozott a Berlini Nyilatkozathoz.

Egy másik, az open access mozgalmat támogató projekt a Scholary Publishing & Academic Resources Coalition (SPARC), amely akadémiák, egyetemi könyvtárak és kutatóintézetek szövetsége, s a hagyományos publikációs stratégiák ingyenes alternatíváit támogatja és fejleszti. 2007 elején vezető nemzetközi tudományos szervezetek petíciót nyújtottak be az Európai Bizottságnak, melyben jelzik, hogy támogatják a tudományos publikálásban a nyílt hozzáférés megvalósítását, és követelik a Bizottságtól, hogy tovább fejlessze az open access publikációk támogatásának eddigi folyamatait.

Petition for guaranteed public access to publicly-funded research results EU-s petíciót 28.434 személy és intézmény írta alá (2014 március).

A 2008 áprilisában kiadott Az Európai Bizottság javaslatai a szellemi tulajdon kezeléséről dokumentumban az Európai Bizottság kiáll az open access gondolat mellett. A Bizottság azt javasolja tagállamainak, hogy „támogassák a közfinanszírozásban létrehozott tudás széleskörű terjesztését azáltal, hogy elősegítik a kutatási eredmények nyílt hozzáférését miközben biztosítják az érintett szellemi tulajdon védelmét is.” (4. oldal)

Mindezek mellett egyre több egyetem teszi magáévá az open access gondolatot, és engedélyezik saját repozitóriumukban a szerzői archiválást, valamint a tudományos dokumentumok nyílt hozzáférését. A Registry of Open Access Repository Material Archiving Policies (ROARMAP) áttekintést nyújt a nyílt hozzáféréssel kapcsolatos intézményi rendeletekről és politikákról.

 

Egyetemek

Az open access mozgalomhoz hivatalosan csatlakozó felsőoktatási intézmények felsorolása:

Registry of Open Access Repository Material Archiving Policies (ROARMAP)

Emellett sok egyetem saját honlapján foglal állást a nyílt hozzáféréssel kapcsolatban.

 

Kutatószervezetek

Helmholtz Gemeinschaft

Max Planck Gesellschaft

Frauenhofer Gesellschaft

Leibniz Gemeinschaft

European Research Advisory Board (EURAB)

 

Szaktársaságok

 

Kutatásfinanszírozó szervezetek

 

További állásfoglalások