Informatika

 

Az open access nem ismeretlen fogalom az informatika tudományterületén. Az informatikusok alapvető kommunikációs csatornának tekintik az internetet.

Az IEEE Számítástechnikai Tudományos Társaság – közel 85000 taggal a világ vezető számítástechnikai egyesülete – számos számítástechnikai folyóiratot publikál. IEEE egy zöld kiadó, ami azt jelenti, hogy a szerzők archiválhatják a cikk preprint változatát meghatározott feltételek mellett. A társaság digitális könyvtára pedig elérhetővé teszi a cikkek absztraktját.

A számítástechnika területe úttörőnek számít a nyílt hozzáférésű kiadásban. A Directory of Open Access Journals (DOAJ) 226 open access számítástechnikai folyóiratot tart nyílván. (170) (as of February 2013). Az Electronic Journals Library (EZB), amelynek nem olyan szigorú kiválazstási kritériumokat alkalmaz, mint a DOAJ, jelenleg 763 számítástechnikai folyóirat címet tart számon.  

A nyílt hozzáférés méretét ezek a számok nem reálisan tükrözik, mivel a konferencia kiadványok jelentős szerepet játszanak a diszciplina fejlődésében. Mivel a konferencia előadások körében majdnem 90%-os az elutasítási arány, így a számítástechnika területén ezek a kiadványok jelentősebbnek számítanak, mint a folyóirat cikkek. 2001-ben Lawrence analitikai tanulmánya, amelyben az open access publikálások tudománymetriai hatását elemezte, 120,000 konferencia kiadványban megjelent cikk kiértékelésén alapult.

A nyíltan elérhető publikációk mellett, számos számítástechnikai adatbázis és keresőmotor segíti a tudományterület kutatóit.  

A tudományos publikáláson túl az open access mozgalom a számítástechnika területén nagy hangsúlyt fektet a open source szoftverek fejlesztésére is.  A Free Software Foundation (FSF) feladatául tűzte ki az ingyenesen elérhető és letölthető szoftverek katalogizálását és terjesztését és ehhez kapcsolódva a GNU General Public License disszeminációját.

border

 

Open acceess folyóiratok

Az IEEE Computer Society publikál számos technikai folyóiratot technikai folyóiratot amelyek cikkei nyíltan hozzáférhetőek. A nagyobb számítástechnikai kiadók, mint az EG, ACM, and IEEE, figyelembe veszik a személyes archiválási szokásokat ezen a területen és embargo nélkül engedélyezik a preprint változat archiválását személyes vagy intézményi adattárakban.

Tudományterületi adatbázisok

Open access adatbázisok és keresők:

  • CiteSeerX:
  • Computer Science Bibliography (DBLP):
    Az Michael Ley at the University of Trier által fenntartott nemzetközi adatbázis.
  • The Collection of Computer Science Bibliographies:
  • io-port.net
    Számitástechnikai portálkapu számos publiációs forráshoz: FIZ Karlsruhe's CompuScience, the University of Trier's DBLP (Digital Bibliography & Library Project), LNI (Lecture Notes in Informatics) and other publications of the German Informatics Society (GI), the IEEE Computer Society Digital Library, and Springer's LNCS (Lecture Notes in Computer Science).