Nyílt hozzáférésű adatrepozitóriumok

Az adatok nyílt hozzáférésének támogatása a széleskörű kutatás miatt megfelelő infrastruktúrát kíván meg. A nyíltan hozzáférhető kutatói  adatok és adathalmazok kezelésének, hozzáférhetőségének és újra felhasználhatóságának kérdését, metaadatokkal  és DOI azonosítóval való ellátását egyre több adat repozitórium biztosítja. A megfelelő adatcentrumok kiépítéséért támogatási intézetek, egyetemek és nyilvános kutatási intézetek felelősek, illetve illetékesek. A felelősségi körükbe tartozik a megfelelő adatok és információk kiválasztására, hozzáférésére és használatára vonatkozó irányelvek (Policies) megfogalmazása.
Ezek az adat repozitóriumok álalános vagy akár témaspecifikus adatok hosszú idejű tárolására alkalmasak.

Általános Adatrepozitóriumok:

Online digitális tárhely, ahol a kutatók szabadon feltölthetnek tartalmat meg tudják őrizni és megosztani kutatási eredményeiket, többek között számokat, adatkészleteket, képeket és videókat is Szabad hozzáférést biztosít bárki számára a  nyílt adatok elvének betartása mellett.

Az OpenAIRE és a CERN által létrehozott nyílt hozzáférésű repozitórium  lehetővé teszi a kutatók számára, hogy bármelyik témakörben 50 GB-ig terjedő fájlokat töltsön fel. Ezen repozitórium lehetővé teszi mind a publikációk mind az adatok tárolását valamint eszközt is felajánl ezek összekapcsolásához. A Zenodo minden nyilvánosan elérhető feltöltést ellát egy digitális objektum azonosítóval (DOI)  így ezek az adatok könnyen és egyedileg idézhető. 2017. május 30-a óta pedig a DOI verziószámozási szolgáltatást is felkínál, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy frissítsék a rekordok fájljait, miután nyilvánosságra hozták őket. Így a  kutatók könnyedén hivatkozhatnak egy adott rekord különféle verzióira, vagy egy felső szintű DOI-n keresztül  hivatkoznak egy rekord összes verziójára.

A 2008-ban indított és a Simmons College könyvtári és információs tudományok posztgraduális iskolája által szervezett Open Access Directory egy olyan wiki, amely linkeket tartalmaz a több mint 50 nyitott adattárhoz kapcsolódó linkekről a régészet, a biológia, a kémia, a környezettudományok, a geológia, a geotenciák És a térinformatikai adatok, a tengeri tudományok, az orvostudomány és a fizika, valamint a multidiszciplináris nyílt adattárak.

A Dataverse egy nyílt forráskódú webes alkalmazás, amely a kutatási adatok megosztására, megőrzésére, hivatkozására, feltárására és elemzésére szolgál. Lehetővé teszi az adatok elérhetővé tételét mások számára is. A kutatók, az adatszerzők, a kiadók, az adatforgalmazók és a kapcsolt intézmények mind tudományos elismertséget és webes megjelenést szerezhetnek.

Téma specifikus adatrepozitóriumok:

Angol nyelvű adat repozitóriumok listája az OAD, melyet  a Simmons Főiskolai Könyvtár és Informatikai Iskola házigazdája felügyeli egy független szerkesztőség segítségével.

A PLOS által létrehozott repozitóriumi lista, amelyek megbízhatóak  és elismertek a saját tudományos közösségükben.

A Scientific Data által javasolt tárolók listája. A listán szereplő repozitóriumokat a tudományos adatok alapján értékelték annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljenek az adatokhoz való hozzáférés, a megőrzés és a stabilitás követelményeinek.

Open Science Framework azaz a Nyílt Tudományos Keretrendszer egy olyan tudományos közösség, amely összekapcsolja a teljes kutatási ciklust

Magyarországi adatrepozitóriumok:

TÁRKI 

A TÁRKI Adatbankot a non-profit TÁRKI Alapítvány működteti. Az elmúlt két évtizedben több, mint 800 másodelemzésre kész, kutatási adatbázist archíváltak.
A TÁRKI Adatbank megalakulásától kezdve hangsúlyt helyezett arra, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a jelentősebb társadalomtudományi adatbankokkal. Jelenleg három nemzetközi adatszervezetnek a tagjai: az IFDO-nak (International Federation of Data Organizations) és a CESSDA-nak (Council of European Social Science Data Archives), és az ICPSR-nak, mely szervezetek tagjai közötti ingyenes adatcsere-szolgáltatás lehetővé teszi a külföldi adatbankokban tárolt kutatásokhoz való hozzáférést.

MTA Kutatási Dokumentációs Központ
A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Centrum Kutatási Dokumentációs Központja tájékoztatást nyújt a központban végzett kutatásokról (Jogtudományi Intézet, Kisebbségkutató Intézet, Politikatudományi Intézet, Szociológiai Intézet)) és azokhoz való hozzáférést biztosít. A Kutatási Dokumentációs Központ (RDC) metaadata és számos dokumentuma minden látogató számára elérhető. A külső kutatók hozzáférést kérhetnek a korlátozott gyűjteményekhez.