Hol publikáljunk?

Napjainkban egyre több publikáció születik, kb. 28000 kiadó 1,5 millió folyóirat-cikket publikál évente. Minden héten indul új folyóirat, így nagyon nehéz aktuális információt találni arról, hol érdemes publikálni, melyek a megbízható kiadók. Mégis muszáj megbizonyosodni, hogy a folyóirat, amiben publikálunk, megfelel-e a tudományos elvárásoknak. 

Ha a következő szempontokból több teljesül, akkor nyugodt szívvel küldhetjük be publikációnkat a kiadóhoz.

• Ismeri-e a folyóiratot, amelyikben publikálni kíván? Olvasott-e belőle cikkeket? (Könnyen megtalálhatóak-e a folyóiratban előzőleg publikált cikkek, és a kiadó beazonosítható, illetve elérhető-e?)

• Egyértelműen írja-e le a folyóirat a lektorálási procedúrát, amit végez?

• A cikkek az általunk használt adatbázisokban indexeltek-e pl.: Scopus, CAB Abstracts; Food Science and Technology Abstracts?

• A folyóirat megfelelően adja-e meg a publikálási díjszabását (Article Processing Charge [APC])?

• Ismerős kutatók (elismert kutatók az adott szakterületen) szerepelnek-e a szerkesztőbizottság tagjai között?

• Tagja-e a kiadó a Committee on Publication Ethics-nek (COPE) vagy az International Association of Scientific, Technical & Medical Publishers-nek (STM)?

• Ha a folyóirata open access (nyíltan elérhető), akkor listázza-e a Directory of Open Access Journals (DOAJ)?

• Tagja-e az Open Access Publishers Association-nek (OASPA)?