Hol publikáljunk?

Napjainkban egyre több publikáció születik, kb. 28000 kiadó 1,5 millió folyóirat cikket publikál évente. Minden héten indul új folyóirat, így nagyon nehéz aktuális információt találni arról hol érdemes publikálni melyek a megbízható kiadók. Mégis muszáj megbizonyosodni hogy a folyóirat, amiben publikálunk megfelel a tudományos elvárásoknak. 

Ha a következő szempontokból több teljesül, akkor nyugodt szívvel küldhetjük be a publikációnkat a kiadóhoz.

• Ismeri-e a folyóiratot amelyben publikálni kíván? Olvasott e belőle cikkeket? (Könnyen megtalálhatóak a folyóiratban előzőleg publikált cikkek, és a kiadó beazonosítható illetve elérhető.)

• Egyértelműen leírja a folyóirat a lektorálási procedúrát, amit végez.

• A cikkek általunk használt adatbázisokban indexeltek pl.: Scopus, CAB Abstracts; Food Science and Technology Abstracts.

• A folyóirat megfelelően megadja a publikálási díjszabását (Article Processing Charge [APC]).

• Ismerős kutatók (elismert kutatók az adott szakterületen) szerepelnek a szerkesztőbizottság tagjai között.

• Tagja e a a kiadó a Committee on Publication Ethics-nek (COPE) vagy a International Association of Scientific, Technical & Medical Publishers (STM)?

• Ha a folyóirata open access (nyíltan elérhető), akkor listázza e a Directory of Open Access Journals (DOAJ)?

• Tagja e az Open Access Publishers Association-nek (OASPA)?