Pályázati lehetőség a GOLD OA PILOT programban

 

Az Európai Tanács finanszírozásában és az OpenAIRE program keretében útjára indult a Gold OA Pilot (arany utas nyílt hozzáférésű publikálást támogató kezdeményezés), amely lehetőséget biztosít a lezárult FP7 projektek számára, hogy nyílt hozzáféréssel publikálják tudományos eredményeiket open access folyóiratokban.

A kezdeményezés az OpenAIRE2020 projekt kontextusában került kidolgozásra, így az OpenAIRE által kialakított európai infrastruktúra és támogatási rendszer keretében lesz lebonyolítva. A pilot projektnek kettős célja van: (1) támogatja az FP7-es keretprogramban finanszírozott kutatások eredményeinek nyílt hozzáférésű publikálását, (2) európai szinten felmérést készít a tudományos publikálási szokásokról.

 

A támogatásra az alábbi feltételekkel lehet pályázni:

  • Olyan FP7-es projektek eredményeként született közlemények publikációs költsége (Article Processing Charges - APCs) támogatható, melyek 2014. január 1. után fejeződtek be és az adott közlemény a projekt befejezésétől számított 2 éven belül jelenik meg (2016 január 1. után).
  • Projektenként maximum 3 közlemény megjelenése támogatható (konzorciumi szinten értve)
  • A közleményeknek gold open access módon kell megjelenniük (a Gold OA folyóiratok listája).
  • A közleményeknek lektoráltnak kell lenniük és egyedi azonosítóval (pl. DOI) kell rendelkezniük.
  • Cikkek, könyvfejezetek és konferenciaközlemények maximum 2000 EUR támogatásban részesülhetnek, könyvek megjelentetésének támogatása maximum 6000 EUR lehet.
  • A megjelenést követően a közleményeket PDF/A formátumban repozitóriumban kell elhelyezni.

Pályázás menete:

Finanszírozás kérvényezése a Request system főoldalán keresztül történik.

The Gold OA Pilot

Regisztráció és log-in után a projekt kiválasztása, amennyiben nincs a feltüntetett projektek között nem pályázhat. Egyéni kutató is pályázhat, de jelezze ezt a projekt vezető-kutatójának. (A rendszer úgy is a vezető professzoron keresztül ellenőrzi a kutatót).

További információk:

 

elválasztó

 

HÍREK, ESEMÉNYEK