Folyóiratkiadó

 

A folyóiratok terén a nyílt hozzáférés a marketing fontos alkotórészét képezheti. A tudományos szerzőket leginkább a láthatóság érdekli. Azok a folyóiratok, amelyek a publikációk terjesztését az interneten a használati jogok korlátozó kezelésével megnehezítik vagy lehetetlenné teszik, hamar válnak nem szimpatikussá.

Ha a folyóiratkiadók érvényesülni szeretnének egy olyan tudományos közegben, amelyet leginkább az internet és a digitális információk gyorsított cseréje jellemzi, mindenképpen kínálniuk kell open access opciókat, még azt a változatot is, mikor a szerző maga fizet, akár időbeli embargó vagy funkcióban korlátozott párhuzamos változatról legyen szó.

A tudósok továbbra is azt a változatót fogják meghivatkozni, amely a nagyobb ismertséggel bír, függetlenül attól, hogyan jutottak az információhoz. Ezáltal a honlapokon vagy repozitóriumokban található párhuzamos változatok megnövelik a hivatkozások számát és a költségtérítéses ajánlatok megítélését.

SHERPA/RoMEO lista (nem kötelező jelleggel) bemutatja a kiadók feltételeit a pre- és postprintek open access repozitóriumokban történő szerzői archiválásával kapcsolatban. A kiadók számára ez egyben lehetőség arra is, hogy szerzőbarát ajánlataikat ismertessék. A pre- és postprintek open access repozitóriumban történő szerzői archiválása és a folyóiratok előfizetésének lemondása közötti összefüggés még az olyan szakterületeken, mint a fizika - ahol jellegzetes a pre-print kultúra - sem állapítható meg.

Az Association of Learned and Professional Society Publishers (ALPSP) által könyvtárakban az intézményi repozitóriumok témájával kapcsolatban lebonyólított felmérés során kiderült, hogy a könyvtárak számára az előfizetések lemondásának legfőbb oka a folyóiratok magas árai. A költségtérítéses folyóiratok szabadon hozzáférhető párhuzamos változatainak megléte az előfizetések lemondásánál nem játszik lényeges szerepet.